Select Page

Om in de zomer het huis te kunnen doorluchten zetten veel mensen vaak ‘s ochtends en ‘s avonds een aantal ramen open, echter geeft dit veel insecten vrij spel om naar binnen te kunnen vliegen. Om dit te kunnen voorkomen kun je voor deze ramen een hor kopen, waardoor de insecten niet meer naar binnen kunnen komen en jij de ramen kan openzetten om de temperatuur binnenshuis een stuk aangenamer te maken. Bij het kopen van een hor komt toch redelijk wat bij kijken, wij gaan de meest gestelde vragen hierover beantwoorden.

Wat is het verschil tussen in en op de dag?

Dit zijn eigenlijk vaktermen waarmee bedoeld wordt of de hor in of op het kozijn gemonteerd wordt. ‘In de dag’ staat hierbij voor in het kozijn en ‘op de dag’ staat voor op het kozijn. Er zijn een aantal horren die op beide manieren gemonteerd kunnen worden, echter kan het bij de meeste horren op één manier.

Wat moet ik aan mijn kozijn opmeten?

Bij de ‘in de dag’ montage moeten de binnenmaten van het kozijn zeer nauwkeurig opgemeten worden, dit is dus de breedte en hoogte van de opening van het kozijn. Voor de ‘op de dag’ montage wordt de hor op de stijlen van het kozijn zelf geplaatst, echter zijn de maten hiervan zeer afhankelijk van het type hor die je wilt installeren, ook de meetinstructies kunnen per bedrijf wat verschillen.

Heb ik zelf gereedschap nodig om de hor te plaatsen?

Veel mensen kiezen ervoor om de horren tijdens de wintermaanden weg te halen, je zal immers het raam niet of weinig openzetten en ook zullen er niet veel insecten zijn tijdens deze periode, een hor is niet nodig dus. Een inzethor is de enige hor waarbij je geen gereedschap nodig hebt om de hor te kunnen plaatsen of weghalen, door gebruik te maken van rvs clips kan je de hor zo weghalen. Bij de andere horren heb je in principe alleen een schroevendraaier nodig.

Van welk materiaal worden de horren gemaakt?

De meeste horren worden gemaakt van aluminium. Heel licht en het heeft daardoor ook een lange levensduur. Het gaas zelf is meestal gemaakt van hoogwaardige polyester of fiberglas en heeft afhankelijk van het type meestal een zwarte of grijze kleur. Sommige horren waaronder de plissé variant, hebben kunststof onderdelen die als het nodig is met glasvezel worden versterkt, waardoor ze lang meegaan.