Iedereen die een huis gaat verkoper of kopen, krijgt te maken met een makelaar. In dit artikel wil ik u wat meer vertellen over wat handige tips bij het kiezen van een makelaar.
Om te beginnen, adviseer ik u om een makelaar te kiezen die lid is van NVM, VBO of VastgoedPro. Dit niet omdat ze dan per definitie beter zijn, maar deze organisaties hebben een geschillencommissie en op het moment dat u dan een conflict heeft met uw makelaar kunt u ergens terecht.
Daarna is het handig om oude klanten van die makelaar te praten over hoe hun het proces hebben ervaren. Wat ze van de prijs vonden en de kwaliteit van de service. Ga voor het bepalen van de vraagprijs zelf kijken naar wat een realistische prijs is, een makelaar heeft dit natuurlijk wel paraat, maar die heeft er altijd baat bij om uw huis sneller te verkopen.
Er zijn mogelijkheden om uw makelaar te stimuleren om sneller en voor een hogere prijs uw huis te verkopen. Zo kunt u de makelaar een bonus geven op het moment dat het huis sneller dan verwacht wordt verkocht of op het moment dat het boven de vraagprijs wordt verkocht. Ook kan je verschillende makelaars inschakelen en pas betalen op het moment dat er een van de makelaars uw huis verkocht heeft. Dit doe je dan door middel van een courtage. Dit zullen niet alle makelaars leuk vinden, maar het is mogelijk.
Het is ook mogelijk om je huis te verkopen zonder makelaar, het grote voordeel hier van is dat het vaak een hoop geld scheelt. Zo betaalt u gerust ruim €2.500 euro op basis van een verkoopprijs van €200.000. Het nadeel is dat het een hoop tijd kost, u zelf het onder de aandacht moet brengen bij uw doelgroep, moet onderhandelen etc.
Het kopen van een huis kan natuurlijk ook zonder makelaar, maar dit is het zelfde als bij het verkopen van uw huis. Het voordeel is dat u kosten bespaard, maar zelf er dus veel tijd in moet investeren en natuurlijk het lastig is om te onderhandelen.
Wilt u verhuizen naar het buitenland? En bent u benieuwd waar u rekening mee moet houden? Kijk deze tips nu!